Güz 2019/Fall 2019

MAT 476 : Permütasyon Grupları


Duyurular. (Announcements)
Ders saatleri. Salı 13.00-14.50, Perşembe 13.00-13.50 D3
Ana Kaynaklar. Ek Kaynaklar. Diğer.
Notlandırma. (Grading) Dönem içi değerlendirme derse katılım, bir ödev ve bir ara sınav üzerinden olacaktır. Dönem sonu final sınavı yapılacaktır. Derse devam zorunluluğu vardır, %70 devam koşulunu yerine getirmeyenler, finale ve bütünlemeye giremez.
Sınıfta Yapılanlar/Yapılacaklar.
1. hafta: Grup etkisi, örnekler, permütasyon gruplarının hatırlanması. Yörünge-sabitleyici teoremi. (Orbit-stabilizer theorem.)
2. hafta: k-geçişli etkiler, keskin k-geçişli etkiler. Örnekler, özellikler.
3. hafta: {[a,b;0,1]: a,b ∈ K, a ≠0} kümesinin matris çarpımına göre grup olması için K'nin yakın-cisim (near-field) olması gerek ve yeter koşuldur. Bu grubun {[x,1]:x ∈ K} kümesi üzerine etkisi keskin 2-geçişlidir. Bundan dolayı PGL2(K) grubunun projektif doğru üzerine olan doğal etkisi keskin 3-geçişlidir.
4. hafta: (Tatil nedeni ile bir saat ders) Grup etkilerinin denkliği. Örnekler. Keskin geçişli grup etkilerinin grubun kendi üzerine olan soldan çarpma etkisine denkliği.
5. hafta: Keskin 2-geçişli gruplarda öztersler (involutions) ve sabit noktasız elemanlar (fixed-point-free elements).
6. ve 7. hafta: Permütasyon karakteristiğinin (pc) 2 olup olmaması. Sonlu keskin 2-geçişli gruplarda birimden farklı, normal ve abelyan bir altgrup vardır.
8. hafta: Birimden farklı, normal ve abelyan altgrubu olan keskin 2-geçişli gruplar standart gruba denktir. Yakın-cisimlerde toplamanın abelyan olması (Zimmer'in makalesi).
9. hafta: Permütasyon karakteristiğinin tanımı ve pc'si 3 olan grupların sınıflandırılması (Kerby Teoremi, Türkelli'nin makalesi). Yoav Segev'in keskin 2-geçişli gruplar seminerinin birinci yarısı.
10. hafta: Segev'in seminerinin ikinci yarısı. Permütasyon gruplarının kanıtlarda kullanımına örnekler. Sınava yönelik problem çözümü.
11. hafta: Sınav. Steiner sistemlerine ve tasarımlara giriş.
12. hafta: Steiner Sistemlerin daralmaları ve genişlemeleri. Grup etkilerinin tek nokta genişlemeleri.
13. hafta: (1 saat) M22 Mathieu grubunun PSL3(4) grubunun PG(2,4) üzerine olan etkisinin tek nokta genişlemesi olarak inşasına giriş.
14. hafta: Diğer Mathieu gruplarının inşası ve basitliklerinin kanıtlanması.

Güncelleme: 20 Ocak 2020
Hazırlayan (Prepared by): Ayşe Berkman