Etkinlikler // Matematik Bölümü // Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Matematik Topluluğu Açılış ve Tanışma Toplantısı
    4 Ekim 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Toplantının amacı, aramıza yeni katılan arkadaşlara bölüm, okul ve topluluk hakkında bilgi vermek, önümüzdeki zaman çerçevesinde yapılması muhtemel etkinlikleri konuşmak ve bir dönemlik programı (kabaca da olsa) belirlemektir.
  2. Konu
    E-ras-mus
    Aslı Gökçe Doğan
    11 Ekim 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Erasmus programını sınavını gidilen ülkeleri konuşacağız, öğrencilerin nasıl ve neye göre seçildiğini anlatacağız. Yurt dışında uzun süreli nasıl yaşanır, geçilen dersler nasıl ve neye göre saydırılır gibi konuları ele alacağız.
  3. Konu
    Platonik Cisimler
    Konuşmacı
    Mehmet Aziz Yirik (4. sınıf öğrencisi)
    17 Ekim 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Platonik cisimler; yüzeyleri benzer düzgün çokgenlerden oluşan çok yüzlülerdir. Hepsi Platon doğmadan iki yüz yıl önce Pisagorcular tarafından tanımlanmış olsalar da, geometri uzmanı Öklid’in Platon’un adıyla anmasıyla bu adı almışlardır. Ünlü matematikçi Lewis Carroll'un deyimiyle; kışkırtıcı biçimde az sayıda olan bu cisimlerin, beş tane oluşunun ispatı ve matematiksel anlamda yansımalarının yanı sıra tarihe ve sanata da yansımaları bulunmaktadır.
  4. Konu
    Oyun Teorisi ve Josh Nash
    Konuşmacı
    Açelya Canbaz (4. sınıf öğrencisi)
    1 Kasım 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Oyun teorisi,oyun teorisinin en bilindik örneklerinden mahkum açmazlığı ve bunun gibi uygulamalar ve bu teoriden faydalanan bilim alanları.Teorinin gelişiminde önemli rolü olan Akıl Oyunları filminde de hayat hikayesi anlatılan Josh Nash.
  5. Konu
    Golbach Sanısı
    Konuşmacı
    Harun Şatıroğlu (2. sınıf öğrencisi)
    8 Kasım 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Christian Goldbach'ın hayatı ve sanının tarihsel gelişimi hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca Goldbach Sanısı'nın sonuca ulaşamayan çözüm denemelerinden bahsedeceğiz.
  6. Konu
    Sayı Sistemleri
    Konuşmacı
    Enes Yelek (2. sınıf öğrencisi)
    15 Kasım 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Matematik tarihinde 'ilk' kullanılan objeler olduğunu zannedilen sayıları, tarih ve bazı kavimler eşliğinde inceleyeceğiz. Sayı sistemleri kaça ayrılır, kim nerede hangi sayı sistemlerini kullanmıştır, bu soruları cevaplayacağız.
  7. Konu
    Otomata ve Biçimsel Diller
    Konuşmacı
    Enis Kaya (3. sınıf öğrencisi)
    22 Kasım 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Bilgisayar biliminde önemli bir yeri olan otomatayı, bu seminerde cebirsel olarak inceleyeceğiz. Yılların eskitemedeği bir soru olan kurt, koyun ve ot arasında geçen mücadele dolu oyunu, bu nesne sayesinde algoritmik olarak oynayacağız.
  8. Konu
    Agora (Film Gösterimi)
    29 Kasım 2012 & 14.00 - 15.50
    Özet
    O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan sarı saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.
  9. Konu
    Eğri Büğrü Doğrular
    Konuşmacı
    Cemil Ulay (3. sınıf öğrencisi)
    6 Aralık 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    Doğru kavramını ele alacağız. Mesela her doğru her zaman doğru mudur? Doğru olmayan doğrular da var mıdır? Yanlış anlaşılmasın Geometrideki doğrudan bahsediyoruz. Bu seminerde öyle doğrular tanıyacağız ki ezber bozacaklar! Kısaca bu seminerde Matematik-Geometri-Felsefe üçgeninde doğrunun ne kadar doğru olduğunu ve ne olması gerektiğini tartışacağız.
  10. Konu
    p-sel sayılar
    Konuşmacı
    Dilek Arslan (4. sınıf öğrencisi)
    13 Aralık 2012 & 14.00 - 14.50
    Özet
    p-sel sayılar rasyonel sayıların p-sel norma tamlaştırılmasıyla elde edilirler. P-sel sayılar ℚp ile gösterilirler. p-sel norm özel bir norm olup aynı zamanda Non-Archimedean normdur. Bu norma göre çizilen bütün üçgenler ikizkenardır ve uzun olan kenarlar birbirlerine eşittir. Hensel Lemma sayesinde ℚp de hangi denklemin çözümünün olup olmadığını ve bu denklemin çözümünü veren p-sel sayıyı daha az aritmetik işlemle bulabiliriz.
  11. Konu
    Escher'in Tabloları
    Konuşmacı
    Eda Kırımlı (2. sınıf öğrencisi)